Γνωρίζοντας το web 2.0…


Πρόσφατα άκουσα σε μια συζήτηση τον όρο web 2.0 και έτσι αποφάσισα να ψάξω στο ιντερνέτ για να μάθω τι είναι. Εγώ το μόνο web που ήξερα μέχρι τότε ήταν ότι είναι το διαδίκτυο στα αγγλικά και το internet café της γειτονιάς μου.

Όταν τελείωσα την αναζήτηση δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τόσο καιρό έβλεπα και χρησιμοποιούσα χαρακτηριστικά του web 2.0 χωρίς να το γνωρίζω.

Σε αρκετά από τα άρθρα που βρήκα αυτό που δίναν σαν ορισμό για το web 2.0 ήταν  ότι είναι οι διάφορες τεχνολογίες/εφαρμογές  που χρησιμοποιούν οι ιστοσελίδες ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν εύκολα το περιεχόμενο τους καθώς και να γίνουν πιο προσιτά και εύκολα προς τους αναγνώστες.

Η ουσία όμως του web 2.0 κρύβεται αλλού. Σκοπός του είναι να παρακινήσει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους στο διαδίκτυο, να συνεργαστούν, να  συμμετάσχουν σε εξόρυξη ή διάδοση γνώσης και γενικότερα πιστεύω να πάψουν να είναι παθητικοί δέκτες ειδήσεων (όπως συμβαίνει στα ΜΜΕ,TV,ράδιο κλπ).

Τώρα από πρακτικής άποψης το web 2.0 έχει εργαλεία τα οποία επιτρέπουν την επίτευξη όλων των στόχων που προανέφερα. Ευκαιρία είναι λοιπόν να σας παρουσιάσω τα πιο δημοφιλή/αυτά που συναντάς πιο συχνά σε ιστοσελίδες.

Πόσες φορές δεν έχουμε δει σε forum και blogs μια εικόνα όπου υπάρχουν διάφορες λέξεις άλλες με πολύ μικρά γράμματα και άλλες με πολύ μεγάλα; Ε λοιπόν αυτό είναι ένα από τα εργαλεία και ονομάζεται Tag Cloud. Τι κάνει ακριβώς αυτό το εργαλείο; Κατ’ αρχάς, ας ορίσουμε τι σημαίνει tag. Οι διαχειριστές/συγγραφείς των site που χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο διαλέγουν, σε κάθε άρθρο που δημοσιεύουν, κάποιες λέξεις-κλειδιά τις οποίες και τις «σημαδεύουν». Έτσι στο «σύννεφο» που μας εμφανίζεται, οι λέξεις που είναι πιο μεγάλες σε μέγεθος σημαίνει ότι είναι πιο δημοφιλής σε σχέση με μια άλλη που φαίνεται ίσα ίσα.

Ένα άλλο εργαλείο είναι το RSS(Really Simple Syndication) Feed. Πόσες φορές δεν έχετε βαρεθεί να ανοίγετε καρτέλες επί καρτελών ώστε να επισκεφτείτε τα sites που θέλετε ώστε να δείτε τι νέο υπάρχει;;; Πλέον με το RSS το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγγραφείτε σε κάθε RSS Feed των σελίδων που θέλετε και εν συνεχεία θα σας εμφανίζονται όλα τα τελευταία νέα απ’ όλα τα sites χωρίς να χρειαστείτε να τα ανοίξετε όλα αυτά.(Το που θα τα βλέπετε είναι άλλη ιστορία την οποία θα σας την πω σε μεταγενέστερο μου άρθρο)

Πόσες φορές δεν έχετε μπει στη Wikipedia για να ψάξετε για διάφορα θέματα;;; Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το εργαλείο του web 2.0 (ή αλλιώς Συνεργατικό Διαδίκτυο) που χρησιμοποιείται στη Wikipedia ή γενικότερα σε sites με παρόμοια μορφή, αυτό είναι η δυνατότητα του κάθε ένα επισκέπτη να μπορεί να προσθέσει υλικό ή να διορθώσει ήδη υπάρχον.

Ένα σημαντικό εργαλείο είναι αυτό που επιτρέπει στους επισκέπτες να μπορέσουν να γράψουν κάποιο σχόλιο(θετικό, εποικοδομητικό, αρνητικό κλπ). Έτσι διαπιστώνουμε ότι αναπτύσσεται μια επικοινωνία μεταξύ των συγγραφέων και των επισκεπτών ή ακόμα ακόμα και επικοινωνία μεταξύ των επισκεπτών διαμέσου των σχολίων, όπου πολύ εύκολα μπορούν να ξεκινήσουν κάποια συζήτηση. Επίσης αν παρατηρήσετε υπάρχει ένα κουμπί «Like» αλλά και διάφορα κουμπάκια που είναι για το Facebook, Twitter, Digg όπου δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να αξιολογήσει το άρθρο είτε να λάβει και αυτός μέρος στη διάδοση της πληροφορίας, αναρτώντας το άρθρο που του άρεσε σε έναν από τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρθηκαν προ λίγου.

Οι εφαρμογές του web 2.0 δεν τελειώνουν εδώ, είναι πάρα πολλές και όσο πιο πολύ ψάχνουμε τόσο πιο πολλές ανακαλύπτουμε μέρα με την μέρα.

Το web 2.0 έχει σαν σκοπό την κατάργηση των εφαρμογών στο προσωπικό υπολογιστή διότι δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης αυτών των εφαρμογών στο διαδίκτυο και την παρότρυνση προς τους ανθρώπους για συμμετοχικότητα στο διαδίκτυο[με ότι έχει ως επακόλουθο αυτό(π.χ. αξιολόγηση των ειδήσεων από όλους και όχι από «λίγους»)] . Κλείνω το άρθρο μου με ένα απόσπασμα από μια παρουσίαση για το web 2.0 που δίνει τροφή για σκέψη σε όλους μας.

«Σημασία δεν έχει τι μπορούν να κάνουν τα εργαλεία για μας, αλλά πώς ΕΜΕΙΣ μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά».

Υ.Γ. : Sites που εντάσσονται στο web 2.0 είναι:

virgilinweb.wordpress.com λόγω του RSS Feed, share buttons,comments,Tag cloud,rating.

tuxlibrary.wikidot.com λόγω του RSS Feed, share buttons,comments,Tag cloud,rating,gadget for chat.

www.pestaola.gr λόγω του RSS Feed, share buttons,comments,Tag cloud.

wiki.archlinux.org λόγω της δυνατότητας προσθήκης υλικού, από όποιον θέλει, στο site.

www.imdb.com λόγω της δυνατότητας προσθήκης υλικού, από όποιον θέλει, στο site,share buttons.

Άρθρα και παρουσιάσεις σχετικά με το web 2.0:

http://www.wiggler.gr/2007/02/04/what-is-web-2/

https://docs.google.com/viewer?url=http://www.observatory.gr/files/meletes/Web%25202.0.pdf

http://users.auth.gr/~plspyrid/micro-blogs/

http://www.slideshare.net/animavit/teaching-learning-using-web-20-tools

Advertisements

, , , , , , , , ,

  1. My blog at 2010 in review « Virgil In Web

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: